Hulp bij een goede, vegan zonnebrandcrème

Op zoek naar een goede zonnebrandcrème, die ook nog eens vegan, dierproefvrij, biologisch, duurzaam, vrij van chemische filters, parfum en alcohol is? Dan ben je waarschijnlijk nog aan het zoeken als de winter is aangebroken. Omdat dit zo’n lastige opgave is ben ik op zoek gegaan naar welke zonnebrandcrème je WEL kan gebruiken.

Waarom een zonnebrandcrème?

Zoals we allemaal weten bestaat de zon uit verschillende stralingen waaronder: UVA(aging), UVB(burning) en UVC(cancer). Gelukkig voor ons bereikt maar een heel klein deel van de UVC straling de aarde omdat het wordt geabsorbeerd door de atmosfeer, deze straling is namelijk de meest gevaarlijke voor ons als mens. UVB raakt wel degelijk het aardoppervlak en is de grootste oorzaak van een verbrande huid als we te lang onbeschermd in de zon zitten. Daarnaast heeft ook UVA een schadelijke en verouderende werking op onze huid. Na het verbranden van de huid treed direct DNA schade op waarna de beschadigde dode cellen meteen worden vervangen door nieuwe cellen (vervellen). Als het lichaam niet goed in staat is de schade te herstellen kunnen er tumoren ontstaan.

∴What about vitamine D?

Maar de zon is ook je beste vriend als het aankomt op een gezonde huid, haar en nagels. Maar ook voor je botten, energieniveau en gemoedstoestand is vitamine D ontzettend belangrijk. Na ongeveer 20-30 min in de zomerzon heb je je totale dagelijkse behoefte aan vitamine D al gehaald (afhankelijk van meerdere factoren). Zorg er dus voor dat je elke dag even lekker buiten komt, want ook door de wolken kan de huid nog vitamine D aanmaken. Ga je kort naar buiten om bijvoorbeeld boodschappen te doen of een stukje te gaan hardlopen? Gebruik dan een lage SPF 15 waardoor je huid nog voldoende vitamine D kan aanmaken. Ga je een dag naar het strand of een middag in de tuin een boek lezen gebruik dan minimaal SPF 30 om je huid te beschermen tegen onnodige DNA schade.

∴Waar wordt de huid NIET blij van?

Als de UV-beschermende stoffen die in zonnebrandcrème zitten geabsorbeerd oftewel opgenomen worden door de huid neemt het aantal vrije radicalen in het lichaam toe, en die vrije radicalen verhogen het risico op de meest kwaadaardige vorm van huidkanker: melanomen. Kies daarom zoveel mogelijk voor natuurlijke filters en zonnebrandcrèmes zonder deze ingrediënten:

 • Octinoxate (octylmethoxycinnamaat)
 • Oxybenzone (benzofenon-3)
 • Octisalaat:
 • Avobenzone 
 • Octocrylene
 • Homosalate
 • Ensulizole (Phenylbenzimidazole sulfonzuur)
 • Gemicroniseerde  of Nano Zinkoxide en Nano Titaniumdioxide: wordt tegenwoordig veel gebruikt in zonnebrandcrème omdat het een grotere bescherming tegen de zon biedt dan grotere deeltjes zink. Echter, er is nog maar weinig bekend over mogelijke gezondheidseffecten van nanodeeltjes. Ze worden niet door de huid geabsorbeerd en lijken dus geen risico voor de gezondheid te zijn, toch wordt aanbevolen om de stof niet in te ademen via bv. zonnesprays.
 • PABA
 • Menthyl anthranilaat
 • Sulisobenzone (benzofenon-4)
 • Parfum
 • Alcohol
 • Parabenen
 • Kleurstoffen

En daarnaast willen we natuurlijk dat de producten niet op dieren zijn getest of dierlijke ingrediënten bevatten. Een hels karwei maar ik zet de mogelijkheden hieronder op een rij (dat rijmt) 🙂

Waar wordt de huid WEL blij van?

• Earth-Line – Argan Biosun Body & Face SPF 20  €24,85  De minerale en plantaardigefilters, bio-Shea butter, vitamine E en antioxidanten beschermen jehuid volledig tegen de schadelijke gevolgen van UV-stralen. Bestellen via: www.bio-amable.nl

• Eco Cosmetics Zonnebrandcrème SPF50 €21,90 100% natuurlijke minerale bescherming, voor de gevoelige huid, met granaatappel en goji bessen. Te bestellen via: www.biggreensmile.nl

• Lavera Zonnebrandcrème SPF 20 €11,96 Biologische Calendula en zonnebloem olie kalmeren en verzorgen de huid. Geeft 100% minerale UV bescherming. Helaas bevat deze crème wel wat alcohol wat pigmentverstoring in de huid kan veroorzaken. Te bestellen via: www.biggreensmile.nl en te koop bij Vitaminstore.

• Lovea Bio Sun Sprays SPF 30 €17,95 Deze 100% natuurlijke zonnefilter op basis van titanium dioxide bevat helaas een klein percentage parfum maar blijft zeker een goede optie. Let op: de SPF 15 bevat nano zinkoxide mocht je dit willen vermijden. Te bestellen via: www.lievernatuurlijk.nl of te koop bij Holland en Barett.

 

 

Van deze ingrediënten wordt onze huid wel heel blij en zou je dus ook in een goed zonneproduct moeten terug vinden.

 • Antioxidanten
 • Aloë vera
 • Zinkoxide
 • Titanium dioxide
 • Vitamine A en E

Wat kun je verder nog doen om je huid te beschermen?

Je kunt je huid ook van binnenuit beschermen tegen de invloeden van de zon. Door voldoende antioxidanten en omega 3-6 vetzuren binnen te krijgen vanuit je voeding. Door voldoende antioxidanten te eten verbrand je huid minder snel en worden de vrije radicalen die je huid beschadigen geneutraliseerd. Omega 3-6 vetzuren verlagen het risico op huidkanker. Dus zorg voor veel verschillende kleuren groente en fruit, bessen en groene of matcha thee zijn een goede bron van antioxidanten. Omega 3-6 haal je uit lijnzaad, chiazaad, walnoten, evening primroseoil of supplementen.

Heb je nog vragen of suggesties voor goede zonnebrandcrèmes? laat het dan weten in een berichtje.

P.s Binnenkort gaan Rachelle van Puur verzorging en ik zelf zonnebrandcrème maken, houdt mijn facebook en website in de gaten for more fun 🙂

Keep your face towards the sunshine & shadows will fall behind you.

Naamloos-2

 

Een gedachte over “Hulp bij een goede, vegan zonnebrandcrème

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s